Pošlite nám logo vo vektore. V čom?

Veľmi často vás, našich klientov, žiadame o to, aby ste nám logo zaslali vo vektorovom formáte. Ešte častejšie sme svedkami neistého výrazu tváre, ktorý hovorí jasne: „V čom?“. Je to prirodzené, nie ste profesionálni grafici. V tomto príspevku Vám preto vysvetlím, čo je to logo vo vektore a na čo vám je dobré.

Vektorové logo a jeho výhody

Súbor s vektorovým logom má spravidla koncovky *.ai, *.cdr, *.eps alebo *.pdf. Vo vašom počítači síce takýto súbor neotvoríte, pretože nemáte požadovaný grafický program (Adobe Illustrator, Corel Draw, Macromedia Freehand či Inkscape), no my ho otvoríme bez problémov.

Prečo od vás logo vo vektore vyžadujeme? Pretože má oproti tomu bitmapovému (*.jpg, *.png, *.tiff) niekoľko výhod:

  • Možno ho zväčšovať.
    A to do nekonečna. Jeho tvary sú dané matematicky, pomocou vektorov, a preto logo vždy ostane perfektne ostré. Aj pri mnohonásobnom zväčšení. Bitmapové logo je naopak dané len obrazovými bodmi (pixlami) a má rovnaké vlastnosti ako bežná fotografia. Keď ju zväčšujete, vidíte jednotlivé pixle. Pri zväčšení sa hrany stávajú neostré a nepresné.
Vektorové logo naľavo, bitmapové napravo.
  • Dá sa editovať.
    Okrem toho, že vektorové logo môžeme zväčšovať a zmenšovať bez straty kvality, môžeme s ním robiť aj iné úpravy. Napríklad zmeniť jeho farbu.
V grafickom programe je možné označiť hociktorý element loga a upravovať ho.
  • Vektorom rozumejú stroje.
    Predstavte si, že chceme povedať stroju, ktorý vyrezáva fólie, aby vyrezal naše logo Asaprint. Ak by sme mu dali bitmapové logo, ktoré sa skladá z pixelov, ako by vedel nájsť linku, ktorú má sledovať? Ak mu však dáme logo vektorové, dáme mu matematicky definovanú cestu, ktorú má sledovať.

Výhody bitmapového loga

Samozrejme, aj bitmapové verzie loga majú svoje opodstatnenie:

  • otvoríte ich na takmer každom zariadení, nepotrebujete špeciálny grafický software
  • ak logo potrebujete nahrať do nejakej webovej aplikácie (napr. ako profilový obrázok vašej Facebook stránky), budete potrebovať práve bitmapové logo, teda logo s koncovkami ako *.jpg, *.png, *.tiff a pod.

Ak potrebujete využívať bitmapové logo (napr. v balíku Microsoft Office), je najlepšie zvoliť *.png. Zaručene ho otvoríte a navyše podporuje priehľadnosť (takže sa vyhnete bielemu podkladu ak chcete logo umiestniť na nebiele pozadie).

Rozdiel medzi vektorovým a bitmapovým logom v skratke nájdete aj na tomto webe.