5 najčastejších chýb pri zadávaní podkladov do tlače

Pripraviť dokument do tlače nie je vždy úplná hračka. Často sa pri preberaní dát stretávame s chybami, kvôli ktorým sa zbytočne musíte vrátiť k vašim počítačom, aby ste urobili drobné úpravy. V tomto článku vám spomenieme 5 najčastejších chýb, ktoré vám môžu ušetriť nohy ;).

1. Spadávka

Bez spádavky v dokumente je pre nás veľmi obtiažne vytlačiť váš súbor až k okrajom formátu. Spadávka je nevyhnutnosť, ktorá jednoducho musí byť. Čo je spadávka sa dočítate v tomto blogposte.

2. Dokument nie je PDF

Mnohokrát sa k nám dostávajú súbory ako *.cdr, *.ai, *.ppt a pod. Samozrejme, tieto súbory dokážeme otvoriť, no čo nedokážeme, je zaručiť, že tlačový výstup bude vyzerať presne tak, ako čakáte. Pri tzv. „otvorených datách“ sa nám súbor môže zobraziť úplne inak (napr. nemáme nainštalovaný font, ktorý ste použili a po otvorení sa grafika úplne „rozsype“), ale keďže nie sme tvorcami dizajnu, nevšimneme si to.

Jediný formát, ktorý sa označuje ako vhodný do tlače je súbor PDF (Portable Document Format). Keď od vás dostaneme PDF-ko, môžeme ho rovno pustiť do tlače bez akýchkoľvek zásahov. A to je super, pretože ani my, ani vy nechcete, aby niekto iný pracoval s vašim dizajnom.

3. Farebný model nie je CMYK

Dizajny do tlače musia byť pripravené vo farebnom režime CMYK, prípadne v priamych farbách. Nepoužívajte preto farebný model RGB, ktorý je určený na zobrazovanie farieb na monitoroch. V opačnom prípade sa môže stať, že farebnosť vašeho výtlačku bude iná ako ste čakali.

4. Dizajn je vyskladaný na A4

Veľa ľudí má doma A4 atramentovú tlačiareň a z toho dôvodu sa domnieva, že aj v profesionálnej tlačiarni sa tlačí na formát A4. Preto vyskladávajú dizajn na tento formát (napr. vizitku opakujú na A4 10-krát, aby vyplnili priestor). V skutočnosti sa pre tlač využívajú hárky rôznych veľkostí. A keďže nemôžete vedieť akých, najlepšie je pripraviť súbor tak, že sa v ňom dizajn nachádza iba jedenkrát.

O vyskladanie na formát sa už postaráme my.

5. Rozmery nesedia

Pred tlačou je dôležité skontrolovať, či má dokument naozaj rozmer, aký požadujete. Ak ste dizajn robili v mierke, treba ju uviesť. Najlepšie do názvu súboru.